Αυτό που σίγουρα γνωρίζετε είναι ότι ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο και αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Καταναλώνεται καθημερινά με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης σε όλες τις μορφές και τα είδη του.

Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζετε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο!

 1. Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι που κατάλαβαν την επίδραση της καφεΐνης ήταν κάποιοι βοσκοί από την Αιθιοπία, όταν οι κατσίκες τους ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα και να είναι υπερκινητικές αφού έφαγαν φύλλα καφεόδεντρου.
 2. Ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα για περισσότερα από 700 χρόνια.
 3. Αρχικά ο καφές τρωγόταν και δεν πινόταν. Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος για να δημιουργήσουν μπάλες ενέργειας.
 4. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες και χαρακτηρίστηκε από τους χριστιανούς ως ποτό του σατανά, επειδή είχε εφευρεθεί από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο για το κρασί, το οποίο απαγορευόταν να πίνουν.
 5. Η Βραζιλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή καφέ και η Κολομβία τη δεύτερη ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται καφές μόνο στη Χαβάη.
 6. Ενώ τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα, τα καλλιεργούν έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα, για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών.
 7. Καθημερινά παράγονται πάνω από 7 τόνοι καφέ!
 8. Ο καφές είναι το δεύτερο παγκοσμίως ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό.
 9. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο καθένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής ή τους 23.000 τόνους το χρόνο.
 10. Οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.
 11. Το 70% του πληθυσμού που καταναλώνει καφέ προτιμάει την ποικιλία «Arabica», που είναι πιο ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% προτιμάει την ποικιλία «Robusta» που είναι πιο πικρή αλλά έχει 50% περισσότερη καφεΐνη.
 12. Το πρώτο καφενείο της Ευρώπης άνοιξε το 1683 στη Βενετία και ήταν τόπος συνάντησης για τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης, ενώ ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε να ανοίξουν καφενεία στη Βρετανία ισχυριζόμενος πως εκεί συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
 13. Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο!
 14. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 15. Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα ανηλιακά.