Συμβουλές - Υποστήριξη

Ας μιλήσουμε για την τέχνη του Latte Art

To Latte Art είναι μια μορφή τέχνης, κάτι σαν τη ζωγραφική θα έλεγε κανείς.

Πολλές φορές εμφανίζονται στο προσκήνιο διάφορες περιστασιακές ¨μόδες¨ στον χώρο του καφέ. Το latte art, όμως, έχει έρθει για να μείνει!

Το latte art είναι η τεχνική που ασκεί ο επαγγελματίας barista, ώστε να επεξεργαστεί το γάλα και να το συνδυάσει με τον καφέ, για να παρασκευάσει και να
διακοσμήσει τα ροφήματά του.

Η τεχνική του latte art γίνεται για να δημιουργήσει πρώτα ένα μεταξένιο και γλυκό γάλα και μετά να χυθεί σε διάφορα σχέδια. Αν και η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στον καφέ δεν δείχνει την ποιότητά του, δείχνει όμως το πάθος του barista.

Ο όρος δεν προορίζεται μόνο για τον καφέ latte, ισχύει επίσης και για άλλα ροφήματα που περιέχουν αφρό γάλακτος όπως ο καπουτσίνο και η ζεστή σοκολάτα.

Ακόμη, η δημιουργία σχεδίων στα ροφήματα δείχνει στους πελάτες τον επαγγελματισμό του barista και ότι, εκτός της γεύσης, τον ενδιαφέρουν και άλλοι
παράγοντες.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι το latte art είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργηθεί με συνέπεια, λόγω των συνθηκών που απαιτούνται τόσο για τον εσπρέσο όσο και για το γάλα. Αυτό, ασφαλώς περιορίζεται από την εμπειρία του barista και της ποιότητας της μηχανής εσπρέσο.

Τα κατάλληλα εργαλεία για latte art :
1. Μια μηχανή εσπρέσο με ακροφύσιο που να παράγει δύναμη ατμού.
2. Μια γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art.
3. Κρύο και φρέσκο γάλα.
4. Ειδικό θερμόμετρο ροφημάτων.

Μερικά μυστικά για αρχάριους:
Για το γάλα, δύο είναι οι κανόνες: πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και κρύο (4-7 βαθμούς Κελσίου).
Με το θερμόμετρο θα έχεις καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας του γάλακτος, καθώς αυτή δεν πρέπει να υπερβεί τους 65-70 βαθμούς κατά τη διάρκεια του
αφρίσματος.
Κάτι επίσης σημαντικό: το ακροφύσιο της μηχανής σου. Θα πρέπει να το εκτονώνεις πάντα πριν ξεκινήσεις, ώστε να αποφευχθεί η παρουσία νερού στο γάλα
και να εξασφαλίζεις σταθερή πίεση ατμού.
Hint: Η ταχύτητα της έκχυσης και η γωνία της κούπας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Φίλε barista, μην απογοητευτείς αν οι πρώτες σου προσπάθειες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το latte art είναι μια τέχνη που θα την κατακτήσεις με τον
χρόνο, την υπομονή, με πολλές προσπάθειες, αλλά πάνω απ’ όλα με όρεξη για δημιουργία.

Καλές δημιουργικές δοκιμές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *