Συμβουλές - Υποστήριξη

Η σημασία του νερού στον καφέ

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που συμβάλλουν στην παρασκευή ενός καλού καφέ;

Συνήθως δίνουμε μεγάλη έμφαση στο καλό χαρμάνι, στην άλεση, στη μηχανή, και στη σωστή εκχύλιση. Όλα αυτά, όμως, αφορούν μόνο το 2% του ροφήματος. Γνωρίζετε ότι σε ένα φλιτζάνι καφέ το 98% αποτελείται από… νερό;

Ενώ έχουμε καθαρίσει τη μηχανή μας, έχουμε προμηθευτεί το καλύτερο χαρμάνι, το έχουμε αλέσει με το σωστό τρόπο και έχουμε τις σωστές βάσεις για την εκχύλιση, ξεχνάμε τον πιο βασικό παράγοντα, δηλαδή το νερό!

Το νερό περιέχει πολλά συστατικά. Η βασική σύσταση του νερού είναι το υδρογόνο και το οξυγόνο, αλλά δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κρύβει μέσα του. Περιλαμβάνει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο και η περιεκτικότητα των στοιχείων αυτών αλλάζουν, με αποτέλεσμα η γεύση του νερού
να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η σύσταση του νερού επηρεάζει την εκχύλιση και σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα καθώς αλληλεπιδρά χημικά και έρχεται σε επαφή με τον αλεσμένο καφέ.

Συμπέρασμα: Ποιοτικός καφές χωρίς τη χρήση σωστού νερού δεν γίνεται!

Επομένως, τα συστατικά του καφέ, μπορούν να απογειώσουν τον καφέ μας ή να τον ¨καταστρέψουν¨ εντελώς. Μια καλή εκχύλιση δεν αρκεί για να παρασκευάσουμε έναν καλό καφέ.

Όποια μέθοδο εκχύλισης και να χρησιμοποιήσουμε, το νερό παίζει το μεγαλύτερο ρόλο.

Είναι ζωτικής σημασίας στις μέρες μας, να δώσουμε παραπάνω σημασία στη χημεία του νερού και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτό στην παρασκευή του καφέ. Η διαχείριση του νερού καθορίζει 100% το αποτέλεσμα του καφέ. Για παράδειγμα, ένας πικρός καφές είναι αποτέλεσμα χρήσης νερού που έχει αυξημένη παρουσία από χλώριο, ενώ μια πιο αλκαλική γεύση προκύπτει από νερό το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα μεταλλικά στοιχεία.

Η ποιότητα του νερού δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του καφέ αλλά επηρεάζει και τη μηχανή του καφέ στη λειτουργία και τη συντήρηση της.

Πως θα εξασφαλίσετε καλής ποιότητας νερό για τη μηχανή σας;

Ο no1 εχθρός της μηχανής είναι τα άλατα που δημιουργούνται από το νερό. 

Για να έχετε νερό καλής ποιότητας στη μηχανή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα ειδικό φίλτρο.

Φυσικά, πρώτα από όλα, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέτρηση των στοιχείων του νερού που χρησιμοποιείτε για να καθοριστούν τα επιθυμητά επίπεδα. Το φίλτρο είναι αυτό που θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού. Έτσι, το φίλτρο θα συγκρατεί τα άλατα, τις οσμές και τα μικροσωματίδια που περιέχονται στο νερό. Η τοποθέτησή τους γίνεται εξωτερικά της μηχανής και κάτω από τον πάγκο.

Μην το αμελείτε άλλο και απευθυνθείτε στου ειδικούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *