Ενώ πολλοί συμφωνούν ότι το να καταφέρεις να φτιάξεις έναν καλό espresso είναι από μόνο του τέχνη, το latte art είναι η τέχνη η οποία αναφέρεται σε μοτίβα που δημιουργείς στην κρέμα του espresso. Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον barista που κρύβεται μέσα σας, το latte art είναι μια τέχνη, για την οποία μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε τα μυστικά της. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες απλές οδηγίες και μυστικά για να τα καταφέρετε!

  • Βάλτε αρκετό κρύο γάλα (1 º C) για ένα φλιτζάνι στη γαλατιέρα.
  • Βυθίστε το ακροφύσιο ατμού βαθιά μέσα στο σκεύος. Ενεργοποιήστε τον ατμό, και σιγά-σιγά ανεβάστε το ακροφύσιο μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του γάλακτος. Χαμηλώστε το σκεύος όσο το γάλα φουσκώνει έτσι ώστε το ακροφύσιο ατμού να βρίσκεται 1 εκ. από την επιφάνεια του γάλακτος. Το γάλα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ πηχτό, ούτε θα πρέπει να έχει μεγάλες φυσαλίδες. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομαλή και βελούδινη κρέμα σε αντίθεση με την κρέμα που συχνά βλέπετε να υπάρχει στα περισσότερα ροφήματα με βάση τον espresso.Αφήστε το γάλα να φτάσει την θερμοκρασία των 27 º C. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ακροφύσιο ατμού στο πλαϊνό μέρος του σκεύους, βαθιά μέσα στο γάλα, περιστρέφοντάς το αριστερόστροφα. Συνεχίστε έως ότου το γάλα φτάσει την θερμοκρασία των 65°C - 70ºC.
  • Κλείστε τον ατμό αφαιρέστε το ακροφύσιο ατμού και το θερμόμετρο από το γάλα. Καθαρίστε το ακροφύσιο ατμού με ένα υγρό πανί.
  • Αφήστε το γάλα να «ξεκουραστεί» για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει μία πιο βελούδινη υφή.
  • Ανακινήστε το γάλα δυνατά. Εάν δείτε φυσαλίδες, βυθίστε πάλι το ακροφύσιο στο σκεύος και επαναλάβετε τη διαδικασία για 20 έως 30 δευτερόλεπτα ακόμη.
  • Ξεκινήστε να ρίχνετε το γάλα στον espresso.

- Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο λουλουδιού: ρίξτε το γάλα σε απόσταση 2 cm - 3 cm από το κάτω μέρος του φλιτζανιού. Μόλις το φλιτζάνι γεμίσει περίπου έως τη μέση, φέρτε απαλά το σκεύος εμπρός και κινήστε το αργά προς τα πίσω. Το σχέδιο θα εμφανιστεί γεμίζοντας το φλιτζάνι. Κάντε το αυτό με ρυθμική κίνηση η οποία να ξεκινά από τον καρπό σας, αντί να κινείτε το χέρι σας μπροστά και πίσω.

- Για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο καρδιάς: Κινήστε το χέρι σας όπως κάνατε για το λουλούδι. Ωστόσο, αντί να το πάτε προς τα πίσω, κρατήστε το χέρι σας στην ίδια περιοχή, και κινήστε το κυκλικά φτιάχνοντας έναν κύκλο. Συνεχίστε έως ότου η κρέμα να γεμίσει το φλιτζάνι. Βάλτε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στο κέντρο του σχεδίου που φτιάξατε. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα για να μη χαλάσει το σχέδιο.

Εξασφαλίστε την απόλυτη επιτυχία στη δημιουργία latte art με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Βρείτε όλα όσα χρειάζεστε εδώ