Τα νέα του καφέ

Καφές Arabica και Robusta…Γνωρίστε τις διαφορές τους

Μόλις καβουρδιστούν, πάνω κάτω όλοι οι καρποί καφέ έχουν την ίδια όψη. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες καρπών;

Δύο, παρ’ όλα αυτά, συνήθως καταλήγουν στην κούπα σας κάθε ημέρα: ο arabica και ο robusta.

Τι διαφορές έχουν; Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο είναι σημαντικές και το να τις γνωρίζετε θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο την επόμενη φορά που θα πάτε να αγοράσετε καφέ.

Οι δύο ποικιλίες διαφέρουν στην γεύση, τις συνθήκες καλλιέργειας και την τιμή.

Οι καρποί arabica συνήθως έχουν πιο γλυκιά και ήπια γεύση με νότες ζάχαρης φρούτων και μούρων. Η οξύτητά τους είναι υψηλότερη και για αυτό αφήνουν μία γεύση που θυμίζει αυτή του κρασιού.

Οι καρποί robusta, από την άλλη πλευρά, έχουν πιο δυνατή γεύση και αφήνουν μία γεύση φυστικιού στο στόμα. Περιέχουν διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τους arabica και γενικά θεωρούνται κατώτερης ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες ποικιλίες robusta έχουν πολύ υψηλή ποιότητα και χρησιμοποιούνται πολύ στους espresso εξαιτίας της πλούσιας γεύσης τους.

Οι ποικιλίες robusta είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια καθώς οι καρποί μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και είναι λιγότερο ευάλωτοι σε παράσιτα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι ποικιλίες robusta καλλιεργούνται αποκλειστικά στο Ανατολικό Ημισφαίρειο, κυρίως στην Αφρική και την Ινδονησία. Οι arabica καλλιεργούνται επίσης στην Αφρική και την Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά κατά κύριο λόγο καλλιεργούνται στην Λατινική Αμερική.

Στο τέλος όλα εξαρτώνται από το προσωπικό γούστο του κάθε ανθρώπου. Απλά να θυμάστε ότι οι ποικιλίες robustaέχουν διπλάσια καφεΐνη σε σχέση με τις arabica.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *