Τα νέα του καφέ

Ποια είναι η κουλτούρα του καφέ στην Κούβα;

Ο καφές ήρθε στην Κούβα στα μέσα της δεκαετίας του 1700, και αμέσως μετά αυτή έγινε ένας μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ.

Στην πραγματικότητα, η παραγωγή καφέ είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις για το τοπίο της Κούβας που οι πρώτες φυτείες καφέ έχουν τώρα μια θέση στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Καθώς η παραγωγή καφέ μεγάλωσε, ο καφές έγινε μέρος της εθνικής ταυτότητας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ακόμη και εκείνοι από εμάς που δεν έχουν πάει ποτέ στην Κούβα έχουν πιθανώς τουλάχιστον μία ή δύο φορές ακούσει κάποια αναφορά ενός καφέ cubano.

Πώς Φτιάχνουν οι Κουβανοί τον καφέ

Όλοι οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση σε καφέ, καθώς λαμβάνουν μηνιαίες μερίδες καφέ, αν και αυτή η μερίδα κόβεται με φασόλια εδάφους chicharo, ένα μπιζέλι παρόμοιο με το φασόλι garbanzo. Αν έχουν τα μέσα, οι Κουβανοί θα αναμίξουν τον καφέ με έναν εμπορικό καφέ για να αυξήσουν την ποιότητα και τη γεύση. Ο καφές παρασκευάζεται σε μια καφετιέρα εσπρέσο.

«Κάθε σπίτι έχει μια», λέει η ConnerGorry, συγγραφέας και ιδρυτής του βιβλιοπωλείου Libro στην Αβάνα της Κούβας, “Ακόμα και οι πιο ταπεινοί άνθρωποι προσφέρουν ένα φλιτζάνι καφέ στους επισκέπτες – χωρίς να έχει σημασία αν είναι η τελευταία τους ποσότητα και αν δεν ξέρουν πότε ή πού θα αποκτήσουν μια νέα παρτίδα. ”

Το Café Cubano

Καθώς το καφέ cubano είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς στον κόσμο του καφέ, ήθελα να μάθω αν αυτό το ποτό είναι τόσο δημοφιλές στην Κούβα, όπως είναι και αλλού, ο οποίος είναι ο λόγος που μίλησα με την Gorry. Το βιβλιοπωλείο CubaLibro που τρέχει αυτή επίσης στεγάζει ένα καφέ, και έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία στην Κούβα, αυτή είναι έτοιμη να μιλήσει για το θέμα του καφέ. Έτσι, ρώτησα για το καφέ cubano. «Έχοντας ζήσει εδώ για 13 χρόνια, δεν ήξερα ότι το καφέ cubano ήταν κάτι τόσο δημοφιλές. Εμείς δεν αποκαλούμε κανέναν καφέ cubano εδώ. Ίσως αυτό αναφέρεται σε ένα εσπρέσο, το οποίο είναι το μόνο που πίνουν οι Κουβανοί” λέει η Gorry.

Η Gorry έχει δίκιο. Αυτό που έξω από την Κούβα αποκαλείται καφέ cubano είναι, στην πραγματικότητα, το παραδοσιακό κουβανέζικο espresso, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουλτούρας. Σε σχέση με αυτό, η Gorry λέει: «Οι Κουβανοί είναι πολύ σοβαροί αναφορικά με τον καφέ τους και το να πάρουν ένα μικρό φλιτζάνι του γλυκού, σκούρο, η κάτι πιο δυνατό, ενώ έχουν μια «Visita» (μια βόλτα σε γείτονες, αγαπημένους, φίλους) για κουτσομπολιό η για μια απλή συνάντηση είναι μια παράδοση στην Κούβα ακόμα πολύ ζωντανή.”

Στην Κούβα, εκτός από την παρασκευή καφέ στο σπίτι, οι Κουβανοί μπορούν να πάρουν τον καφέ τους σε μια ποικιλία από διαφορετικά μέρη, από τα λιγότερο ακριβές ιδιωτικές καφετέριες σε πιο ακριβά εστιατόρια και μπαρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *