Τα νέα του καφέ

Μονοποικιλιακός Καφές.. Κάθε κόκκος, μια ιστορία…

Ο κόσμος του καφέ είναι απλά συναρπαστικός!  Κάθε κόκκος που φτάνει στο φλιτζάνι μας, κρύβει μέσα του μια ιστορία…
Είναι η ιστορία ενός παραγωγού στην άκρη του κόσμου που αγωνίζεται κάθε μέρα για τη δική του θέση στην παγκόσμια αγορά. Είναι το άρωμα που αναδύεται και σε ταξιδεύει..
Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας -αλλά και για να τη συνεχίσουμε πολλές φορές- και δεν λείπει από καμία φιλική μάζωξη.
Τι ξέρουμε, όμως, πραγματικά για τον καφέ και την προέλευσή του, πέρα από το πώς τον πίνουμε; Σίγουρα έχετε ακούσει τους όρους single source, single origin ή μονοποικιλιακός καφές, τι σημαίνει όμως μονοποικιλιακός καφές;
Μονοποικιλιακός καφές είναι ένας καφές προερχόμενος από μια μόνο γεωγραφική περιοχή. Μερικές φορές αυτή η περιοχή μπορεί να είναι ή μια μόνο φάρμα, ή μια επιλογή από ανώτερης ποιότητας κόκκους καφέ από μια μόνο χώρα.
Ένας καφές που μεγαλώνει σε ιδανικές συνθήκες με τη μέγιστη φροντίδα και την καλύτερη δυνατή προστασία και ταξιδεύει στο φλιτζάνι σας για να σας οδηγήσει σε μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη γευστική εμπειρία, που χαρακτηρίζεται από μοναδικό άρωμα, γεύση και προσωπικότητα.

Όλοι οι κόκκοι του καφέ στην συγκεκριμένη παρτίδα προέρχονται από την ίδια πηγή, δεν αναμιγνύονται με άλλους τύπους φασολιών από την ίδια τοποθεσία, ή ίδιο τύπο φασολιών από άλλες τοποθεσίες. Αυτό δίνει καθαρότητα στη γεύση η οποία είναι ξεχωριστή και μοναδική.Τα καφεόδεντρα χρειάζονται ζεστό κλίμα, γενναιόδωρες βροχοπτώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια προκειμένου να δώσουν καρπούς που θα οδηγήσουν σε έναν αρωματικό και γευστικό καφέ.

Αυτό σημαίνει ότι ο καφές δεν μπορεί να καλλιεργηθεί παντού και σίγουρα το αποτέλεσμα διαφέρει από μέρος σε μέρος.
Ας πάμε, όμως, ένα ταξιδάκι στις χώρες που παράγουν καφέ –και συγκεκριμένα τον καλύτερο καφέ του κόσμου- για να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ανά περίπτωση….
Κόστα Ρίκα: Ο καφές της Costa Rica έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλο τον κόσμο, λόγω της προσοχής και του πάθους στην καλλιέργειά του. Η προσεκτική χρήση των υδάτινων πόρων συμβάλλει στη διατήρηση του εδάφους και στο να προστατεύσει τη σημασία της βιοποικιλότητας του. Χαρακτηρίζεται από τέλεια ισορροπία και οι γεύσεις του κόκκου ποικίλουν από γλυκές σε φρουτώδεις, σοκολατένιες κ.ο.κ.
Γουατεμάλα: Το ηφαιστειακό χώμα στη Guatemala, ο σπάνιος συνδυασμός του υψόμετρου με τη ζεστασιά και τη σκιά δίνουν στον καφέ μια λεπτή και ισορροπημένη γλυκύτητα ενώ χαρίζουν βάθος και πικάντικη γεύση με άρωμα που θυμίζει σοκολάτα. Το σώμα του ποικίλει από μέτριο σε πλήρες.
Κολομβία: Οι διαφορετικοί συνδυασμοί του εδάφους, το υψόμετρο (1855m) και το κλίμα (μέση θερμοκρασία 19.3°C – βροχόπτωση 2,154mm/έτος) καθιστούν το έδαφος ιδανικό για την καλλιέργεια του καφέ. Ο καφές στη Colombia χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και τέλεια ισορροπία γλυκύτητας, πικρίας και οξύτητας. Συνήθως είναι ήπιος στη γεύση, ντελικάτος και αρωματικός.
Αιθιοπία: Ο καφές πρωτοανακαλύφθηκε στη νότια Ethiopia, οπότε είναι λογικό αυτοί που τον ανακάλυψαν και τον καλλιέργησαν πρώτοι απ’ όλους, να βρίσκονται μέσα στους κορυφαίους παραγωγούς του. Ο συνδυασμός του υψόμετρου (1850 – 1950m), με το ιδιαίτερο κλίμα και ο τρόπος καλλιέργειας παράγουν μία ποικιλία καφέ με πλούσια γεύση και άρωμα, πλήρες σώμα και υψηλή οξύτητα εσπεριδοειδών.
Ονδούρα: Αν και οικονομικοί, πολιτικοί και οικολογικοί λόγοι έχουν φέρει πισωγύρισμα στον τομέα του καφέ, η χώρα συνεχίζει να παράγει πολύ καλούς καφέδες. Και εδώ υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή αλλά κατά γενικό κανόνα οι καφέδες της Hondura εχουν γλυκύτητα στη γεύση, χαμηλή οξύτητα και διακριτική γεύση σοκολάτας.
Νικαράγουα: Ο συνδυασμός του υψόμετρου με τη ζεστασιά και τη σκιά δίνει στο καφέ που καλλιεργείται στη Nicaragua μια λεπτή, ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιο σώμα και επίγευση ενισχυμένη με αρώματα βύνης, καραμέλας και ξηρών φρούτων.
Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε τους νέους μονοποικιλιακούς καφέδες του MrEspresso και να «ταξιδέψετε» μαζί μας στη Κολομβία, την Αιθιοπία, την Κόστα-Ρίκα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα πατώντας εδώ.

Επιλέξτε άκοπο espresso ή αλεσμένο ανάλογα με την μηχανή που χρησιμοποιείτε.

Στο 210-3004406 παραμένουμε στην διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να δώσουμε χρηστικές πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *