Τα νέα του καφέ

Cold brewing…η νέα τάση που ήρθε για να μείνει!

Το cold brewing, η νέα τάση στον κρύο καφέ, μια ιδανική επιλογή που μπορεί να κάνει ακόμα και τους φανατικούς του φραπέ ή του freddο να αλλαξοπιστήσουν!

Μετά τους coffee lovers των ΗΠΑ, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι και τη Νέα Υόρκη, η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, γνωστή κι ως cold brew, έκανε απόβαση και στη χώρα μας και αποκτά σταδιακά έδαφος στην αγορά του καφέ.

Κι αν η φράση «παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου» σας φέρνει στο νου καυτό γαλλικό καφέ που χύνεται σε ποτήρι με πάγο, είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα!

Αρχικά, να επισημάνουμε το εξής: άλλο cold-brewed κι άλλο iced coffee!

Από τη μία, ο όρος iced coffee χρησιμοποιείται για να αναφερθεί κανείς σε ζεστό καφέ ο οποίος κρυώνει με την προσθήκη πάγου ή με το να χυθεί σε ποτήρι με πάγο.

Από την άλλη, η διαδικασία παρασκευής καφέ με τη μέθοδο του cold brewing είναι μια επιστήμη από μόνη της! Στην πιο απλή εφαρμογή του cold brewing (διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό), ο αλεσμένος καφές μουλιάζει σε κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (12 έως 24 ώρες). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται immersion ή infusion και ο χρόνος που θα παραμείνει ο καφές μαζί με το νερό καθορίζει και την ένταση του τελικού ροφήματος. Στη συνέχεια, το μείγμα φιλτράρεται και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σερβιριστεί με πάγο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.

Ποια η διαφορά μεταξύ cold brew, nitro και iced coffee;

Διαφορές στην προετοιμασία

Ένας iced coffee φτιάχνεται πολύ απλά με το να ετοιμάσεις έναν «δυνατό» καφέ φίλτρου (ιδανικά βάζεις διπλάσια ποσότητα καφέ διατηρώντας την ίδια δόση νερού που χρησιμοποιείς σε έναν απλό γαλλικό καφέ) και στην πορεία να τον παγώσεις με την προσθήκη πάγου.

Αντίθετα ένας cold brew καφές παρασκευάζεται χωρίς να χρησιμοποιήσεις καθόλου θερμότητα και ο καφές δεν ζεσταίνεται ποτέ. Στον cold brew, ο καφές εμποτίζεται σε κρύο ή δροσερό νερό για τουλάχιστον 12 ώρες (μια διαδικασία που λέγεται immersion ή infusion) και μετά φιλτράρεται. Μάλιστα υπάρχουν και πιο εξελιγμένες εκδοχές αυτής της διαδικασίας, όπως είναι η μέθοδος με τη χρήση των γυάλινων cold drip towers (ένα σύστημα με τρία γυάλινα δοχεία όπου το ένα βρίσκεται πάνω από το άλλο με αποτέλεσμα το νερό να στάζει σταγόνα – σταγόνα στον αλεσμένο καφέ και η εκχύλιση και το φιλτράρισμα να γίνονται πολύ αργά).

Τέλος, ο nitro cold brew ακολουθεί μεν την ίδια αρχική διαδικασία με τον απλό cold brew, αλλά την προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, αφού στην ουσία παίρνεις ένα cold brew καφέ τον τοποθετείς σε ειδικά δοχεία και κάνεις έγχυση με αέριο αζώτου.

Διαφορές στη γεύση

Ο iced coffee έχει την ίδια γεύση (και συνήθως λίγο πιο ελαφριά γεύση) με έναν καφέ φίλτρου.

Αντίθετα οι καφέδες cold brew και nitro cold brew έχουν πιο δυνατή γεύση και αρώματα, αλλά με μικρότερη οξύτητα και πιο «στρογγυλεμένη» επίγευση καθώς ο καφές δεν πικρίζει.

Διαφορές στο σερβίρισμα και την υφή

Ο iced coffee έχει μεν παγάκια, αλλά αυτά λιώνουν αμέσως και τελικά έχεις στο ποτήρι έναν καφέ που θυμίζει τον κλασικό υγρό σκούρο καφέ φίλτρου, στον οποίο κανείς μπορεί να προσθέσει γάλα ή extra πάγο, αλλά αυτό «αδυνατίζει» τη γεύση του.

Ο cold brew λόγω της δυνατής του γεύσης μπορεί να σερβιριστεί με παγάκια ακόμα και με προσθήκη γάλακτος.

Αντίθετα ο nitro, λόγω της ιδιαίτερης γλυκιάς γεύσης και της μοναδικής κρεμώδους υφής του, δεν σερβίρεται ποτέ με πάγο ή γάλα.

 

Στο MrEspresso μπορείτε να βρείτε τις ποιοτικότερες προτάσεις της αγοράς για εξοπλισμό coffee brewing πατώντας εδώ

Στο 210-3004406 παραμένουμε στην διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να δώσουμε χρηστικές πληροφορίες, προκειμένου να σας κατευθύνουμε στην σωστή επιλογή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *