Συμβουλές - Υποστήριξη

Καφές πριν τη γυμναστική; Μάθε πως μπορεί να σε βοηθήσει…

Ο καφές είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μια αγαπημένη συνήθεια και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους όπως και η γυμναστική.

Πώς όμως μπορεί να συνδυαστεί ο καφές με την άθληση;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ισπανική μελέτη, που δημοσιεύεται στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ πριν τη γυμναστική, μπορεί να έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους και καλύτερη απόδοση στην άθλησή τους. Συγκεκριμένα η ισπανική αυτή μελέτη, έδειξε ότι οι αθλητές που πήραν καφεΐνη πριν την άσκηση, έκαψαν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν ένα εικονικό τονωτικό(placebo).

Πώς ακριβώς σε βοηθά η κατανάλωση καφέ πριν την άσκηση;

– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα η οποία μελέτησε τις επιδράσεις του καφέ στην κυκλοφορία του αίματος σε άτομα που δεν έπιναν τακτικά καφέ, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν κανονικό καφέ (με καφεΐνη) παρουσίασαν αύξηση 30% στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 75 λεπτών, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν την ντεκαφεϊνέ έκδοση.
Συμπέρασμα: Με την κατανάλωση καφέ επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή καλύτερη προπόνηση, αφού οι μύες σας χρειάζονται οξυγόνο!

– Λιγότερος πόνος στους μύες

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης, δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ μία ώρα πριν από προπόνηση 30 λεπτών, σε συνδυασμό με άσκηση υψηλής έντασης, μείωσε την αντίληψη του πόνου των μυών.

– Διατήρηση των μυών

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ έκαναν ένα πείραμα, που έδειξε ότι η καφεΐνη βοήθησε να αντισταθμίσει την απώλεια της μυϊκής δύναμης που συμβαίνει με τη γήρανση. Τα προστατευτικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο στο διάφραγμα, τον πρωτεύον μυ που χρησιμοποιείται για την αναπνοή, καθώς και στον σκελετικό μυ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής ικανότητας και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών σε συνάρτηση με την ηλικία.

– Περισσότερα καύσιμα των μυών και μετά την άσκηση

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι λίγη καφεΐνη μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη και μετά την άσκηση ιδίως για τους αθλητές που προπονούνται σε καθημερινή βάση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων και μόνο, μία σύνθεση καφεΐνης – υδατάνθρακα, οδήγησε σε αύξηση κατά 66% στο μυϊκό γλυκογόνο, τέσσερις ώρες μετά από έντονη άσκηση. Το γλυκογόνο, χρησιμεύει στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, γιατί τροφοδοτεί τις κινήσεις και την αντοχή. Οπότε όταν υπάρχει μεγαλύτερο αποθεματικό, την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε, θα έχετε αυξήσει την ικανότητά σας να γυμναστείτε πιο σκληρά και για περισσότερη ώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε με την καφεΐνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *