Συμβουλές - Υποστήριξη

Η Σωστή Ρύθμιση Του Μύλου σε 5 Απλά Βήματα

Ο μύλος άλεσης είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενός barista.

Η ποιότητα ενός καφέ προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πότε αλέστηκε. Για να απολαμβάνετε κι εσείς καφέ υψηλής ποιότητας και φρεσκάδας, δείτε πώς θα ρυθμίσετε σωστά το μύλο σας!

Η διαδικασία της ρύθμισης του μύλου σας δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι τρομακτικά δύσκολο, ειδικά εάν εξοικειωθείτε με τα εξαρτήματά του. Τα μαχαίρια ενός μύλου άλεσης αλέθουν τους κόκκους του καφέ και τους μετατρέπουν σε μορφή πούδρας. Όσο πιο κοντά είναι τα μαχαίρια μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μετά τη συμπίεσή του με το πατητήρι είναι αρκετά συμπαγές και δεν αφήνει το νερό να περάσει με ευκολία. Με αποτέλεσμα μια πιο αργή εκχύλιση με ισορροπημένη γλυκύτητα και οξύτητα .
Στην περίπτωση που η απόσταση μεταξύ των μαχαιριών είναι μεγαλύτερη, τότε ο αλεσμένος καφές αποτελείται από πιο χοντρούς κόκκους, οι οποίοι αφού πατηθούν δεν εφάπτονται πλήρως μεταξύ τους κι έτσι το νερό περνάει πιο γρήγορα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου εκχύλισης.

Η σωστή ρύθμιση του μύλου σε 5 απλά βήματα:

  1.  Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε (πιο χοντρούς ή πιο ψιλούς κόκκους) μετακινήστε κατάλληλα το ρυθμιστή. Σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχετε αρκετούς κόκκους στην καμπάνα του μύλου κι ότι ο σύρτης είναι ανοιχτός και δεν εμποδίζει την έξοδο των κόκκων προς τα μαχαίρια
  2.  Ανοίξτε το μύλο για 10 δευτερόλεπτα και πετάξτε την πρώτη άλεση.
  3.  Ετοιμάστε μια δοκιμαστική δόση espresso χωρίς ν αλλάξετε την δόση.
  4.  Αξιολογείστε την ποιότητα και το ρυθμό εκχύλισης.
  5.  Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή εκχύλιση

Τι συμβαίνει με τους ηλεκτρονικούς μύλους;

Στη περίπτωση που πρέπει να ρυθμίσετε έναν ηλεκτρονικό μύλο, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας 2 μεταβλητές: τη δόση και τη ρύθμιση του αλέσματος.

Ένας ηλεκτρονικός, δοσομετρικός μύλος άλεσης καφέ αλέθει σε συγκεκριμένο χρόνο για παράγει μια συγκεκριμένη δόση και δεν λαμβάνει ως παράγοντα το βάρος. Γι’ αυτό, θα πρέπει πρώτα να είστε σίγουροι ότι η αιτία ενός μη ικανοποιητικού espresso δεν είναι η λανθασμένη δόση καφέ που χρησιμοποιείτε, αλλά η ρύθμιση του αλέσματος.

Ένας γενικός κανόνας για διαπιστώσετε εάν χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση είναι να ελέγξετε αν ο καφές στο portafilter, αμέσως μετά το πάτημά του, είναι περίπου 5 με 6 χιλιοστά πιο κάτω από το χείλος του portafilter. Αν ο πατημένος καφές είναι πολύ πιο χαμηλά ή πιο ψηλά από το χείλος, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τη δόση που παράγει ο μύλος σας.

Αυξήστε ή μειώστε το χρόνο αλέσματος κατά 0.20 με 0.30 δευτερόλεπτα και ελέγξτε τη νέα δόση καφέ. Αν «κάθεται» σωστά στο portafilter, αλλά ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ γρήγορος ή πολύ αργός, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση του μύλου σας.

Όπως ισχύει και για τους κλασσικούς μύλους, θα πρέπει να μετακινήστε τον ρυθμιστή για 3 περίπου χιλιοστά προς την κατεύθυνση που θα σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τα 5 βήματα που αναφέραμε παραπάνω. Έχετε πάντα κατά νου ότι στους δοσομετρικούς μύλους, με το να αλλάξετε την απόσταση ανάμεσα στα μαχαίρια, αλλάζετε και την ποσότητα καφέ που θα αλεθεί στον προγραμματισμένο χρόνο μιας δόσης.

Συνεπώς, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε και τον χρόνο αλέσματος για να βρείτε το συνδυασμό που σας δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εξασφαλίστε το καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι σας επιλέγοντας τον κατάλληλο οικιακό ή επαγγελματικό μύλο που σας ταιριάζει!

Στο 210-3004406 παραμένουμε στην διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να δώσουμε χρηστικές πληροφορίες!
Μιλήστε μας για το τι ψάχνετε, ώστε να σας κατευθύνουμε σε σωστή αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *