Συμβουλές - Υποστήριξη

Ο Τέλειος Καφές Φίλτρου Σε 6 Απλά Βήματα!

1) Αγοράστε φρέσκους κόκκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φρέσκος καφές είναι ο ιδανικότερος. Το οξυγόνο και το έντονο φως έχουν τη χειρότερη  επίδραση στους καβουρντισμένους κόκκους, οπότε αν ο πωλητής δεν κάνει συνειδητή προσπάθεια να προφυλάσσει τον καφέ ώστε να τον πουλάει φρέσκο, οι χώροι αποθήκευσης επικαλύπτονται με έλαια καφέ, που γίνονται συσσωρευμένο οξειδωμένο λίπος. Υπάρχει και η λύση των συσκευασμένων καφέδων από ευσυνείδητους «καβουρντιστές» κόκκων καφέ, που πουλιούνται σε ανθεκτικά σακουλάκια και αποτελούν μια επίσης καλή λύση.

2) Κρατήστε τους κόκκους του καφέ φρέσκους

Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία του καφέ θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο. Τα γυάλινα βαζάκια ή κεραμικά δοχεία από λάστιχο καουτσούκ στεγανοποίησης αποτελούν μια καλή λύση.
Φροντίστε να έχετε απόθεμα φρέσκων κόκκων για 5-7 ημέρες και να τους κρατάτε σε θερμοκρασία δωματίου.

3) Διαλέξτε καλής ποιότητας καφέ

Αναζητήστε 100% αγνούς κόκκους Arabica, ενώ σχετικά πιο φθηνές εναλλακτικές μπορεί να είναι οι κόκκοι Robusta, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά και με πιο έντονη γεύση.

4) Προσοχή στο νερό

Τίποτα δε μπορεί να καταστρέψει πιο εύκολα μια κούπα καφέ από το νερό της βρύσης με χλώριο ή άλλες σχετικές ουσίες στη γεύση του. Οιλάτρεις του καφέ χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ή βάζουν φίλτρα για τα άλατα και τα ανθρακικά στοιχεία στις βρύσες τους. Προσοχή: το αποσταγμένο νερό φτιάχνει κακό καφέ – τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για το καλό νερό.

5Σωστή δοσολογία

Η στάνταρ δοσολογία για να φτιάξουμε ένα δυνατό καφέ είναι 2 κουταλιές της σούπας για μια μεσαία κούπα και 2 3/4 κουταλιές για μια μεγάλη κούπα.

6) Κρατήστε τον εξοπλισμό σας καθαρό

Καθαρίζετε τόσο τα δοχεία όσο και τις μηχανές άλεσης για να αφαιρείτε ό,τι έχει μείνει εκεί από έλαια καφέ και υπολείμματα. Μια φορά το μήνα, χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό προϊόν, αφήνοντάς το να διαπεράσει ολόκληρη την καφετιέρα και να διαλύσει τα μεταλλικά άλατα και τα υπολείμματα. Ξεπλύνετε πολύ καλά πριν την χρησιμοποιήσετε.

Λίγα λόγια για την ιστορία του καφέ φίλτρου

Έτος 1908 κάπου στη Δρέσδη της Γερμανίας όπου μία συνηθισμένη γυναίκα έφτιαχνε τον καφέ της, τότε που έπρεπε ο αλεσμένος καφές να βράζεται και να περνάει από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα.

Αλλά ο καφές δεν της άρεσε γιατί της άφηνε μία πικρή γεύση, και αυτό την παρακίνησε  να ψάξει να τον τρόπο , ώστε να την διορθώσει…

Με το ανήσυχο πνεύμα της, έκανε πολλές δοκιμές, μέχρι που σκέφτηκε να δοκιμάσει στυπόχαρτο, το χαρτί που στέγνωναν το μελάνι γραφής και που ακόμα χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε διάφορους λεκέδες από τα ρούχα.

Πήρε λοιπόν λίγο χαρτί από το σημειωματάριο του γιού της, με το οποίο σχημάτισε ένα χωνί ώστε να φιλτράρει τον καφέ μέσα σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό, που  σκέφτηκε προωθήσει την ιδέα της στην αγορά.
Στις 8 Ιουλίου κατωχύρωσε τη πατέντα της και άνοιξε μία μικρή επιχείρηση κατασκευής χάρτινων φίλτρων με το τίτλο Melitta Bentz company.

Η εταιρεία της έχει ακόμα μεγάλο ρόλο στη παγκόσμια αγορά των αναλώσιμων καφέ και μηχανών.

Θα περάσουν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να ανοίξει η δεύτερη εταιρεία του ίδιου κλάδου, η Bunn, που με τη σειρά της και αυτή θα καινοτομίσει και θα φτιάξει την πρώτη αυτόματη μηχανή φίλτρου το 1963, που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *