Συμβουλές - Υποστήριξη

Τα 10 Συχνότερα Προβλήματα Στις Μηχανές Espresso

Μια μηχανή espresso λειτουργεί σε καθημερινή βάση και όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις συσκευές που έχουν συχνή χρήση, είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα και να χρειαστεί φροντίδα, τη δική σου, ή ενός εξειδικευμένου τεχνικού.

Παρακάτω θα βρεις τα 10 πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της μηχανής σου και το πώς μπορείς να τ’ αντιμετωπίσεις!

1) Η μηχανή δεν λειτουργεί

Όταν η καφετιέρα δεν λειτουργεί, οι πιθανές αιτίες είναι να μην έχει πατηθεί καλά ο διακόπτης ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παροχή ρεύματος. Εφόσον έχεις ελέγξει ότι ο διακόπτης είναι σε ένδειξη λειτουργίας (π.χ. στο ΟΝ), τότε πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παροχή ρεύματος στην οποία είναι συνδεδεμένη η συσκευή. Αρχικά, σιγουρέψου ότι το φις της μηχανής έχει συνδεθεί σωστά στη πρίζα – βγάλε και ξαναβάλε το φις της συσκευής στην πρίζα. Μπορείς, επίσης, να ελέγξεις μήπως το πρόβλημα είναι ηλεκτρολογικό (προβλήματα στις καλωδιώσεις, πίνακας ρεύματος κ.λπ.). Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μ’ έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

2) Η μηχανή δεν παράγει καφέ

Όταν δεν υπάρχει εκροή καφέ ενώ η μηχανή φαίνεται να λειτουργεί θα πρέπει αρχικά να ελεγχθεί αν είναι ανοιχτή η παροχή του νερού. Διαφορετικά ενδέχεται η δίοδος του γκρουπ ή η σωληνοειδής βαλβίδα να έχουν βουλώσει. Σε αυτή την περίπτωση η μηχανή χρειάζεται ένα σχολαστικό καθάρισμα, καθώς τα υπολείμματα καφέ και τα άλατα εμποδίζουν τη ροή του νερού. Η μηχανή του εσπρέσο, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά. Εάν η μηχανή εξακολουθεί να μην παράγει καφέ, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις μ’ έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

3) Ο καφές ρέει πολύ αργά

Η αργή ροή του καφέ μπορεί να οφείλεται στο πολύ λεπτά αλεσμένο καφέ, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει ο βαθμός άλεσης στον μύλο. Διαφορετικά η μηχανή χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα, καθώς τα υπολείμματα εμποδίζουν τη ροή του καφέ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αφαιρεθεί και να καθαριστεί το group της μηχανής καθώς αν το καλάθι του portafilter είναι βρώμικο ή έχουν βουλώσει οι τρύπες στο δίσκο του group εμποδίζεται η ροή του καφέ. Τέλος η πίεση του παρεχόμενου νερού μπορεί να επηρεάσει την ροή του καφέ, κατά συνέπεια θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν τεχνικό αν έχει μειωθεί η πίεση του νερού.

4) Ο καφές ρέει πολύ γρήγορα

Στην αντίθετη περίπτωση όπου ο καφές ρέει πολύ γρήγορα θα πρέπει να αλλάξει ο βαθμός άλεσης στον μύλο για ένα πιο λεπτό αποτέλεσμα καθώς ο καφές που χρησιμοποιείς μπορεί να είναι χοντρά αλεσμένος. Αν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να γίνει έλεγχος από έναν τεχνικό στην πίεση του παρεχόμενου νερού.

5) Ο καφές ξεχειλίζει από το portafilter

Η υπερχείλιση του καφέ μπορεί να οφείλεται σε φθορές του group ή σε υπολείμματα ανάμεσα στο portafilter και το σφράγιστρο. Αν έχουν υποστεί φθορές οι άκρες του καλαθιού του portafilter ή η φλάντζα του group θα πρέπει να αντικαθιστούν. Εφόσον υπάρχουν υπολείμματα που προκαλούν την υπερχείλιση θα πρέπει να αφαιρεθεί και να καθαριστεί το group της μηχανής.

6) Νερό βγαίνει από το κάτω μέρος της μηχανής

Η πιο πιθανή αιτία για τη διαρροή νερού από τη βάση της καφετιέρας είναι να υπάρχει πολύ νερό στο δοχείο περισυλλογής υγρών. Αφού βεβαιωθείς ότι η μηχανή είναι απενεργοποιημένη και κρύα, άδειασε το δοχείο περισυλλογής υγρών.

7) Τα ακροφύσια δεν βγάζουν ζεστό νερό / ατμό

Η πιθανότερη αιτία είναι να μην έχει θερμανθεί επαρκώς το μπόιλερ. Περίμενε μερικά λεπτά και δοκίμασε ξανά. Διαφορετικά, η οπή στο ακροφύσιο είναι βουλωμένη. Καθάρισέ τη με μια βελόνα.

8) Ο καφές δεν είναι αρκετά ζεστός

Η ενεργοποίηση της μηχανής θα πρέπει να γίνεται λίγα λεπτά πριν από την πρώτη παρασκευή, ώστε το εσωτερικό της να έρθει στη σωστή θερμοκρασία. Μπορεί επίσης να οφείλεται στα κρύα φλιτζάνια, πολλές μηχανές espresso διαθέτουν πλάκα θέρμανσης που διατηρεί τα φλιτζάνια ζεστά, ενισχύοντας έτσι τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

9) Ο καφές είναι πολύ νερουλός

Η αιτία μπορεί να «κρύβεται» είτε στη λανθασμένη δοσολογία, είτε στη λανθασμένη επιλογή μείγματος καφέ. Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο, ίσως πρέπει ν’ αυξήσεις τη δοσολογία καφέ. Ο καφές, είναι ένα φυσικό προϊόν και τα χαρακτηριστικά του διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση, το μείγμα και το καβούρδισμα. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός άλεσης του καφέ. Για να βρεις τη σωστή δοσολογία και το κατάλληλο άλεσμα, ίσως χρειαστεί να φτιάξεις αρκετά φλιτζάνια καφέ!

10) Ο καφές έχει όξινη γεύση

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει καθαριστεί σωστά η μηχανή και κατά συνέπεια να δημιουργείται μια όξινη επίγευση στο καφέ. Το δοχείο του νερού καλό είναι να το καθαρίζεις συχνά χρησιμοποιώντας ειδικά αφαλατικά προϊόντα που δρουν χωρίς ν’ αφήνουν μυρωδιές χημικού. Άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι η λανθασμένη αποθήκευση του καφέ, κάτι που σημαίνει ότι είναι αποθηκευμένος για αρκετό χρονικό διάστημα σε ζεστό, υγρό μέρος κι έχει χαλάσει. Θα πρέπει ν’ αποθηκεύεις τον καφέ σε ξηρό μέρος, όπου επικρατεί θερμοκρασία δωματίου. Αφού ανοίξεις τη συσκευασία του καφέ σφράγισέ τη καλά, ή αποθήκευσε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο.

Γενικότερα η συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός είναι βασικές προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία μιας μηχανής espresso.

Στο MrEspresso μπορείς να βρεις τα απαραίτητα καθαριστικά οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης εξασφαλίζοντας τέλειο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *